Gevoelige huid
Gevoelige of reactieve huid kan voortkomen uit verschillende disfuncties, zowel in de huid als in het lichaam. Een veelvoorkomende factor is de ontsteking die hierbij ontstaat. Het hebben van wat vaak als een gevoelige huid wordt aangeduid, is niet normaal en hoeft geen blijvende toestand te zijn. Dit type huid is eerder een teken van een reactieve toestand met een verstoorde barrièrefunctie. Hoewel het herstel tijd kan vergen, is het zeker mogelijk om dit aan te pakken met onze behandelplannen.
REACTIEVE HUID (VERSTOORDE BARRIÈREFUNCTIE) – WAT IS HET?
De huidbarrière vormt de natuurlijke beschermlaag van de huid. Deze laag heeft twee belangrijke functies: het beschermt je huid tegen schadelijke bacteriën en toxines die kunnen binnendringen, en het helpt om vocht in de huid vast te houden, waardoor waterverlies wordt voorkomen. De huidbarrière is opgebouwd uit corneocyten (huidcellen) en keratine (een type eiwit), die bij elkaar worden gehouden door de natuurlijke oliën van de huid.
Wanneer deze barrière niet goed functioneert, kunnen ongewenste stoffen de huid binnendringen en de normale werking verstoren. Dit kan verklaren waarom sommige huidtypen reageren op bepaalde producten. De huid kan dan jeukend, droog, ruw, ontstoken zijn en zelfs last krijgen van een schimmelinfectie.
WAT VEROORZAAKT EEN VERSTOORDE HUIDBARRIER? TIPS OM JE HUIDBARRIER TE VERSTERKEN
Er zijn verschillende factoren die de huidbarrière kunnen aantasten.
Deze omvatten: