Acne

Wat is acne? 

Acne is een veelvoorkomende medische huidaandoening die zich kenmerkt door het ontstaan van puistjes, mee-eters en cysten op de huid. Deze aandoening begint vaak in de puberteit, wanneer hormonale veranderingen de talgklieren stimuleren om meer olie (talg) te produceren. Hoewel acne vaak geassocieerd wordt met tieners, kan het aanhouden tot ver in de volwassenheid en zelfs op latere leeftijd ontstaan. De meest voorkomende plekken waar acne zich manifesteert, zijn het gezicht, de rug, de borst en de schouders. 

Bij Artistry Beauty Clinic begrijpen we hoe belastend acne kan zijn voor zowel je uiterlijk als je zelfvertrouwen. Daarom bieden we op maat gemaakte behandelingen aan die worden afgestemd op jouw specifieke acne en huidtype. Ons doel is de gezondheid van je huid te herstellen en acne onder controle te krijgen, te houden én te voorkomen. 

Soorten acne 

Acne komt in verschillende vormen voor. De belangrijkste categorieën zijn: 

Ontstekingsacne: Dit zijn rode, gezwollen plekken op de huid die pijnlijk kunnen zijn, zoals: 

  • Papels: Kleine, rode bultjes die ontstoken zijn. 
  • Pustels: Puistjes gevuld met pus. 
  • Noduli: Grotere, diepere ontstoken bulten die pijnlijk kunnen zijn en littekens kunnen achterlaten. 
  • Cysten: Ernstige vormen van acne met met pus gevulde knobbels die diep onder de huid liggen en vaak medische behandeling vereisen. 

Niet-inflammatoire acne: Dit type acne wordt gekenmerkt door verstopte poriën zonder ontsteking, zoals: 

  • Mee-eters (blackheads): Open verstopte poriën met een zwart puntje door oxidatie van talg. 
  • Whiteheads: Gesloten verstopte poriën die eruitzien als kleine witte bultjes. 

Oorzaken van acne 

Acne ontstaat door een combinatie van factoren. Veelvoorkomende oorzaken zijn: 

  • Verhoogde talgproductie: Hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit, stimuleren de talgklieren om meer olie te produceren, wat kan leiden tot verstopping van de poriën. 
  • Hormonale schommelingen: Tijdens menstruatie, zwangerschap en de menopauze kunnen hormonen zoals androgenen (testosteron) de talgproductie verhogen, wat acne-uitbraken veroorzaakt. 
  • Verstopping van de haarfollikels: Dode huidcellen kunnen zich ophopen in de follikels, wat resulteert in mee-eters en whiteheads. 
  • Bacteriën: De bacterie Propionibacterium acnes leeft op de huid en kan ontstekingen veroorzaken, wat leidt tot puistjes en cysten. 
  • Genetica: Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij de gevoeligheid voor acne. 
  • Stress: Stress verstoort de hormonale balans, wat kan leiden tot meer talgproductie en uitbraken. 
  • Levensstijl en voeding: Gebrek aan slaap, vervuiling en bepaalde voedingsmiddelen kunnen acne verergeren. 

Impact van hormonen en genetica op acne 

Hormonale schommelingen zijn een belangrijke oorzaak van acne, met name bij tieners, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Androgenen stimuleren de talgklieren om meer olie te produceren, waardoor poriën verstopt raken en bacteriën ontstekingen kunnen veroorzaken. Jongens hebben vaak meer androgenen dan meisjes, waardoor hun acne ernstiger kan zijn. Genetica speelt ook een rol; als acne in je familie voorkomt, is de kans groter dat je er zelf ook last van krijgt. De ernst kan echter variëren, zelfs binnen dezelfde familie. 

Behandeling van acne 

Het behandelen van acne vereist een persoonlijke aanpak, omdat de ernst en het type acne per persoon verschillen. Bij Artistry Beauty Clinic bieden we een uitgebreid scala aan behandelingen aan, gericht op het behandelen van de fysieke symptomen van acne en het minimaliseren van littekens. Daarnaast zorgen we voor een uitgebreide opvolging, afgestemd op jouw huidtype, wensen en levensstijl. Ons team van ervaren huidexperts werkt samen met jou om de beste behandelingsoptie te vinden, zodat je met zelfvertrouwen kunt stralen. 

Kom je voor het eerst naar ons instituut?

Dan starten we altijd met een uitgebreide huidanalyse. Tijdens dit eerste gesprek brengen we de conditie van je huid nauwkeurig in kaart. Op basis van deze analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op, volledig afgestemd op jouw huidbehoeften en doelen, zodat we samen de beste resultaten kunnen bereiken. 

We our clients

Let’s be social

Maak afspraak

NIEUWSBRIEF

Ontvang onze aanbiedingen, nieuws en uitnodigingen via mail.

© Artistry 2024 – Webdesign Webit